ZGODOVINA OMLZačetki Orkestra Mandolina Ljubljana segajo v leto 1974, ko je bila na pobudo Slavka Kokalja pod okriljem Zveze borcev NOV ustanovljena manjša mandolinistična skupina. Število članov z leti ves čas narašča in trenutno nas je okrog trideset (točno število je popolnoma nemogoče ugotoviti tudi nam samim). Mnogi člani, nekateri od njih so še danes aktivni, so prišli iz tamburaškega ansambla Bisernica, ki ga je Slavko Kokalj ustanovil na bližnji Osnovni šoli dr. Vita Kraigherja in ga dolga leta tudi vodil. Mladi tamburaši so se igranja mandoline priučili v mandolinski pripravljalnici pod vodstvom Milana Kontarčka. Orkester se v tem času ni samo številčno okrepil, ampak se je tudi preoblikoval v stilu mandolinskih orkestrov. Sestavlja ga šest sekcij: 1. mandoline, 2. mandoline, mandole, mandolončelo, kitare in kontrabasi, kot samostojno sekcijo pa z lahkoto štejemo tudi našega bobnarja in vsestranskega tolkalista Mihata. Ker se do pred nekaj let ni bilo mogoče učiti mandoline v glasbeni šoli, so člani svoje igranje izpopolnjevali na številnih mandolinskih seminarjih v tujini.
Prva leta je zasedbo vodil kar Slavko Kokalj sam, seveda z inštrumentom v roki, sčasoma pa je nastala potreba po dirigentu. Do danes se jih je zvrstilo pet: Slavica Drev (1982-1983), Milan Kontarček (1987-1991), Tine Golež (1991-1993), Dušan Nedović (1993-2003) in Andrej Zupan od 2003 dalje. Prelomnica v delovanju orkestra je bil prihod filharmonika Dušana Nedovića. Pod njegovo taktirko se je v desetih letih orkester programsko in stilsko povsem preoblikoval, po tehnični plati pa dosegel novo raven amaterskega ustvarjanja. Prvotne partizanske in ljudske pesmi so postopoma izrinile skladbe iz zakladnice klasične glasbe, filmska glasba in zahtevnejši aranžmaji slovenskih in tujih ljudskih napevov. Med največje dosežke orkester šteje številna in zaporedna zlata priznanja in nagrade s Srečanj tamburašev in mandolinistov Slovenije, zmagah na treh mednarodnih mandolinskih tekmovanjih (leta 2000 v Falkensteinu pri Frankfurtu na Maini, leta 2005 v hrvaškem Imotskem in ponovitev uspeha v Imotskeh leta 2011) ter udeležbo na pomembnih mednarodnih mandolinskih festivalih v Bambergu (Nemčija), Logrognu (Španija), Remiremontu (Francija), Pazardjiku (Bolgarija) in drugod.
Orkester Mandolina Ljubljana je do sedaj izdal tri zgoščenke, in sicer ob svojem petindvajsetem, tridesetem in petintridesetem jubileju (diskografija), ter v režiji Dušana Moravca za RTV Slovenija posnel tri videospote. Vsako leto se predstavi z dvema celovečernima premiernima koncertoma v Ljubljani in številnimi nastopi na prireditvah  ter samostojnimi koncerti v Sloveniji in v tujini. Kot solisti so z orkestrom sodelovali številni glasbeniki iz sveta klasične in zabavne glasbe, kot so Anja Bukovec, Oto Pestner, Nuša Derenda, Zoran Predin, Kar Češ Brass Band, Vesna Zornik, Elda Viler in mnogi drugi, orkester sam pa je bil povabljen k snemanju zgoščenk Adija Smolarja in Guštija. Od leta 1999 dalje člani orkestra občasno sodelujejo tudi z orkestroma Slovenske filharmonije ter Opere in baleta v Ljubljani. Da se vedno bolj uveljavlja na ljubiteljskem glasbenem področju, pa nenazadnje dokazujejo tudi številni prispevki o orkestru in prenosi njegovih koncertov na nacionalnem radiu in televiziji.