17. oktober ob 20:00

Mandolinski orkester "Estrellita" Molenschot/Nizozemska

Antonov dom (pri Viški cerkvi v Ljubljani)


Vstop prost


Mandolinski orkester Estrellita
Dirigent: Benny Ludemann

Mandolinski orkester "Estrellita" je bil pred več kot 50 leti ustanovljen v majhni vasici "Molenschot" blizu Brede na jugu Nizozemske in ves čas povečeval število svojih članov. Danes orkester šteje okoli 50 članov različnih starosti (od 15 pa vse do 85 let).

"Estrelita" redno koncertira po celotni Nizozemski, vsake štiri leta pa se odpravijo tudi na turnejo v tujino, letos prav v Slovenijo. V goste radi povabijo priznane domače ali tuje soliste ali celo pevske zbore. Na letošnjih novoletnih koncertih po celotni Nizozemski bodo tako denimo nastopali s pevskim zborom iz St. Petersburga (Rusija).

Orkester že skoraj pet desetletij vodi priznani nizozemski glasbenik in dirigent Benny Ludemann, ki velja za začetnika in pobudnika mandolinske glasbe na Nizozemskem. Kot glasbeni profesor je deloval na konzervatorijih v Amsterdamu in Tilburgu, izobrazil pa je tudi številne člane orkestra.

Repertoar orkestra obsega tako klasična kot moderna in popularna glasbena dela. Tokrat se bodo poleg izbora klasične glasbe (G. Verdi,...) , predstavili predvsem z originalnimi glasbenimi deli priznanih mandolinskih skladateljev (npr. K. D. Harris in D. Hackner), med drugim tudi z deli nizozemskih skladateljev, ki so pisali za ta instrument (D. de Rover in B. van Beurden).


 

Lokacija Antonov dom, Tržaška cesta 85, Ljubljana - Vič - External link opens in new tab or windowlokacija na zemljevidu, se nahaja tik ob Viški cerkvi, neposreden dostop pa je mogoč s Tržaške ceste in sicer izključno iz smeri proti centru Ljubljane. Ker je dostop malenkost skrit dodamo, da torej dostopate iz smeri od obvoznice proti LJ-center in desno zavijete tik (2m) za postajališčem avtobusa mestnega prometa (postaja Vič)- dovoz preko spuščenega pločnika. Parkirišče ima na prostem kar nekaj parkirnih mest, še več pa v za to namenjeni garažni hiši (brezplačna uporaba) - takoj ko pridete na dvorišče zavijete ostro levo in nato okoli zgradbe.